مقالات

معرفی تجهیزات برق ساختمان

معرفی تجهیزات برق ساختمان

معرفی تجهیزات مورد استفاده در برق ساختمان

تجهیزات الکتریکی به هر چیزی اطلاق می‌شود که عموماً بعد از کنتور برق باشد (تجهیزات الکتریکی که بعد از کنتور برق هستند). تأسیسات برقی و هرگونه تجهیزاتی که قبل از کنتور برق باشد مربوط به «شبکه برق» خواهد بود. و این بحث پیشخوان در واقع یک تمایز هم از نظر مسئولیت و هم از نظر تعریف بین تاسیسات و شبکه برق است که به تاسیسات و تجهیزات برقی ساختمان می پردازیم. طبقه بندی تجهیزات در تاسیسات الکتریکی شامل موارد زیر است:

تولید کننده مانند ژنراتورها (UPS)
فرستنده مانند هادی ها، کابل ها
مصرف کننده (ترانسفورماتور) مانند موتور برق، تلویزیون
اندازه گیری و کنترل مانند کلید، مولتی متر

در این مقاله قصد داریم شما را با دو نوع تجهیزات الکتریکی ساختمان آشنا کنیم: تجهیزات انتقال عمومی و تجهیزات اندازه گیری و کنترل عمومی.

 

تجهیزات انتقال عمومی

هادی ها: تجهیزاتی هستند که وظیفه انتقال انرژی الکتریکی را بر عهده دارند. هادی ها در سیم ها و کابل ها برای ما مهم هستند، زیرا هر یک از این نوع هادی ها پارامترهای خاص خود را دارند که با توجه به آن پارامترها، آنها را شناسایی، طراحی، استفاده و سفارش خرید می کنیم، یعنی باید این پارامترها را در برای اینکه بتوان یک هادی را سفارش داد، زیرا بدون دانش، این امکان پذیر نیست.

 

معرفی تجهیزات برق ساختمان

چهار عامل اصلی برای شناسایی سیم وجود دارد:

سطح مقطع هادی بر حسب میلی متر مکعب:

مقطع هادی در واقع همان مقطع خود سیم است (همان قسمتی که مس یا آلومینیوم یا آلیاژی از این دو یا حتی فولاد است که به آن قسمت هادی می گویند.) که بدون رزوه و فلزی است که معمولاً از این نوع سیم ها رسانایی بالاتری نسبت به نوع رشته ای دارند و از نظر مقررات ملی باید از نوع سیم تا 10 میلی متر و در صورت عدم امکان می توانید از رشته استفاده کنید.

رنگ سیم:

رنگ سیم ها هر کدام معنی دارند، مثلاً سیم سبز زرد برای محافظت از زمین استفاده می شود (مثلاً اگر سیم فاز را به این سیم وصل کنید، در جای دیگری، مثلاً سیم کشی که می توان بدون حفاظ به آن دست زد و دچار برق گرفتگی شد) بنابراین رعایت رنگ سیم موضوع بسیار مهمی است و مقررات ملی نیز برای آن ها محدودیت ایجاد کرده است. ، نقره، مس و آلیاژ آلومینیوم، دارای ترکیبات فولادی و … ماده هادی موضوع بسیار مهمی است که معمولاً از مس استفاده می شود. در واقع کابل هایی برای انتقال جریان های بالاتر (جریان هایی که سیم ها فرمت آن ها را ندارند) استفاده می شود که استاندارد (IC) می گوید باید از کابل در مقاطع بالاتر از 16 میلی متر مربع استفاده کنید (که البته استثنائاتی در این مورد وجود دارد. بعضی جاها). مشخصات کابل شامل موارد زیر است:

سطح مقطع هادی یا هادی ها بر حسب میلیمتر مربع :

که سطح مقطع آنها مانند سیم مشخص است ولی چون ممکن است هادی های متعددی داشته باشند ممکن است سطح مقطع آنها یکسان نباشد.

هادی های عددی:

کابل هایی با تعداد هادی های مختلف داریم، مثلا کابل های چهار رشته ای، دو رشته ای و … داریم (مثلا برای برق تک فاز از دو رشته استفاده می شود).

عایق مواد:

نوع عایق بسیار مهم است. عایق ها انواع مختلفی دارند مانند پلی اتیلن، پی وی سی و غیره (این امکان وجود دارد که یک لایه عایق چندین مرحله داشته باشد).

حفاظت و سایر لوازم جانبی:

هادی ها می توانند حفاظت الکتریکی یا مکانیکی داشته باشند. بدانید که چه مدت می خواهیم کابل یا سیم را برداریم یا دستور دهیم با مشکل مواجه نشویم.

 

تجهیزات کنترل و حفاظت عمومی

کلیدها: اولین چیز در این مورد کلیدها هستند. که کلیدها دارای سه پارامتر اصلی هستند:

✅عملکرد کلیدها: عملکرد اقلیدسی اتصال و قطع، حفاظت
✅ آمپراژ کلیدها: که مثلا سوئیچ تا چند آمپر به عنوان بار اسمی انتقال می دهد (مثلا کلیدهای تک پل و دو پل تا 10 آمپر هستند یعنی تا 10 آمپر می توانند قطع و وصل شوند.)
✅ پارامترهای اتصال کوتاه و خطا

سایت بازار صنعت ساختمان فتوحی

دیدگاهتان را بنویسید