امروزه متریال های مختلفی برای نمای ساختمان در دسترس است. که می تواند بر جذابیت و زیبایی نمای بیرونی تاثیر بسزایی داشته باشد. با این حال، دوام و استحکام این مصالح ساختمانی نیز بسیار مهم است. به ویژه در مناطقی با شرایط آب و هوایی متغیر که مصالح مورد استفاده در نمای خارجی نیاز به مقاومت در برابر این عوامل محیطی دارند. سنگ و سرامیک دو ماده متداول برای طراحی نما هستند. در این مقاله، سنگ یا سرامیک برای نمای ساختمان بهتر است. و مزایا و معایب استفاده از این دو متریال را بررسی خواهیم کرد.
سنگ یا سرامیک برای نمای ساختمان؟
سنگ و سرامیک ویژگی های منحصر به فردی دارند. و افراد بر اساس نیاز خود به ساختمان می توانند. یکی از این دو را برای طراحی نما انتخاب کنند. هنگام طراحی نما، در نظر گرفتن منطقه ای که ساختمان در آن قرار دارد ضروری است. خواه از سنگ، سرامیک یا هر ماده دیگری استفاده میشود. سنگ از قدیم الایام در صنعت ساختمان نقش ویژه ای داشته است. و در حال حاضر برای ایجاد نماهای مجلل و زیبا استفاده می شود. اما فاقد رنگ یکنواخت است. در مقابل، استفاده از سرامیک در نما، علاوه بر ایجاد حس تجمل، می تواند ظاهری منسجم و یکدست ایجاد کند. جنبه دیگری که در پاسخ به این سوال که آیا سنگ برای نما بهتر است یا سرامیک؟ با توضیح ویژگی ها، مزایا و معایب سرامیک و سنگ بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
استفاده از سرامیک در نمای ساختمان یکی از جدیدترین مصالح ساختمانی است. و تحول چشمگیری در صنعت ساختمان ایجاد کرده است. سرامیک ها در طرح ها و رنگ های بسیار متنوعی موجود هستند. و می توانند نمای جذاب و زیبایی ایجاد کنند. برای تعیین اینکه آیا سرامیک برای نمای ساختمان مناسب است. یا خیر، بیایید ویژگی ها، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.
مزایای استفاده از سرامیک در نمای ساختمان
تحمل ابعادی محدود:
سرامیک های پرسلان به دلیل کیفیت مواد تشکیل دهنده و فرآیند تولید از جمله رویه ها، تحمل ابعادی بسیار محدودی دارند.
مقاومت در برابر گسیختگی و شکستگی:
از آنجایی که سرامیک های پرسلان در روش تولید پرس خشک تحت فشار پرس سنگین قرار می گیرند. مقاومت در برابر شکست و گسیختگی بالایی از خود نشان می دهند. و برای نماهای خارجی مناسب هستند.
مقاومت در برابر سایش:
تراکم بسیار بالای این محصولات باعث می شود تا در برابر سایش مقاومت بالایی داشته باشند.
وزن سبک سرامیک:
وزن مخصوص سنگ های طبیعی مورد استفاده در ساختمان مانند تراورتن، گرانیت و مرمر در حدود 2700-2800 کیلوگرم بر متر مکعب و سرامیک های پرسلان حدود 2200 کیلوگرم بر متر مکعب است که حدود 25درصد سبک تر است. ضخامت سنگ مورد استفاده در نماسازی حدود 20 میلی متر یا بیشتر است. در حالی که ضخامت سرامیک پرسلان حدود 11 میلی متر است. به عنوان مثال، وزن یک متر مربع سنگ گرانیت با ضخامت 20 میلی متر حدود 56 کیلوگرم است، اما برای سرامیک پرسلان با ضخامت حدود 11 میلی متر، حدود 24 کیلوگرم است که بیش از 50 درصد سبک تر است.
مقاومت در برابر آتش:
سرامیک ها عموماً به عنوان مواد مقاوم در برابر آتش شناخته می شوند. و طبق استانداردها در رتبه A1 طبقه بندی می شوند که بالاترین رتبه واکنش به آتش است.
عرضه نامحدود:
سرامیک های پرسلان با فناوری های نوین تولید، امکان تولید در تیراژ بالا با طرح و رنگ ثابت را برای پروژه های بزرگ فراهم می کند.
پایداری رنگ و مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش:
سرامیک های پرسلان که به مدت طولانی در دمای بالا پخته می شوند. به مرور زمان محو نمی شوند و درخشندگی آنها تغییر نمی کند.
بهداشت:
سرامیک های پرسلان مواد شیمیایی مضر منتشر نمی کنند. بسیار مقاوم در برابر لک هستند. عمر مفید بالایی دارند و تاریخ مصرف آنها تمام نمی شود.
زیبایی:
سرامیک های پرسلان را می توان در هر تن رنگ و طرحی تولید کرد. که به ایجاد ظاهری مدرن و زیبا برای ساختمان کمک شایانی می کند. آنها همچنین با هر محیط، ساختار و از نظر طراحی مطابقت دارند.
سهولت در تعمیر و تعویض:
کاشی و سرامیک در مقایسه با سنگ راحت تر تعمیر و تعویض می شود.
معایب استفاده از سرامیک در نمای ساختمان
حال معایب نماهای سرامیکی را در پاسخ به این سوال که آیا سنگ برای نما بهتراست یا سرامیک را بررسی می کنیم.
عایق ضعیف در برابر گرما و سرما:
سرامیک عایق خوبی در برابر تغییرات دما نیست.
انعکاس سرامیک صیقلی:
نماهای سرامیکی صیقلی می توانند باعث انعکاس نور شوند. که ممکن است ظاهر دلپذیری به ساختمان ندهد.
دیده شدن درزها و عدم پیوستگی:
مشکل نمایان شدن اتصالات در سرامیک می تواند جذابیت زیبایی نما را کاهش دهد.
مقاومت محدود در برابر تغییرات آب و هوا:
سرامیک ها مقاومت بالایی در برابر تغییرات جوی ندارند.
عایق صدا نیست:
مواد سرامیکی عایق در برابر صدا نیستند.
ویژگی های کلیدی سنگ برای نمای ساختمان
سنگ علاوه بر اینکه ظاهری طبیعی به نما می دهد. به استحکام آن نیز کمک می کند. نماهای سنگی دارای منافذ ریز هستند. که ممکن است به خوبی در برابر نفوذ آب مقاومت نکنند. در صورت عدم آب بندی مناسب، این منافذ می توانند منجر به یخ زدگی در فصول سرد شده. و باعث ایجاد ترک و آسیب به نمای سنگی شوند.
سنگ های طبیعی و مصنوعی برای نمای ساختمان موجود است. در مقایسه با سنگ مصنوعی، سنگ طبیعی گزینه های طراحی و رنگ محدودی دارند. با توجه به این ویژگی های سنگ، می توان پاسخ منطقی تری به این سوال داد که آیا سنگ برای نما بهتراست یا سرامیک ؟ با این حال، ترجیحات فردی می تواند تأثیر بیشتری در انتخاب سنگ یا سرامیک برای نما داشته باشد.
مزایا و معایب سنگ برای نمای ساختمان
اگر یک نمونه سنگ با کیفیت برای نما انتخاب شود، از نظر استحکام و دوام بهتر از سایر مصالح می تواند عمل کند. ظاهر طبیعی و جذاب سنگ مورد توجه بسیاری از معماران است. از این رو، برخی سنگ را به سرامیک برای نمای ساختمان ترجیح می دهند. نماهای سنگی بدون شکاف انجام می شود و بر زیبایی نما می افزاید. همچنین این تصور وجود دارد که ساختمان هایی با نمای سنگی را می توان با قیمت های بالاتر فروخت.
برخی از معایب استفاده از سنگ برای نمای ساختمان عبارتند از:
افزایش بار مرده:
وقتی از سنگ در نما استفاده می شود، بار مرده ساختمان را افزایش می دهد. بنابراین تیم های معماری باید از همان ابتدا این موضوع را با کارفرما در میان بگذارند، زیرا استفاده از نماهای سنگی به طور قابل توجهی بر مقاوم سازی ساختمان تاثیر می گذارد. همچنین به دلیل وزن زیاد سنگ، بار مرده بیشتری به سازه وارد می کند.
مناسب برای پروژه های تحویل سریع:
نماهای سنگی برای پروژه هایی که نیاز به تحویل سریع دارند توصیه نمی شود زیرا در مقایسه با نماهای سرامیکی، نصب سنگ به دلیل ابعاد و وزن آن به زمان بیشتری نیاز دارد.
حساسیت به آب و هوا:
نماهای سنگی در مناطق با دمای کمتر از 5 درجه سانتیگراد، به خصوص اگر به درستی آب بندی نشده باشند. به دلیل ماهیت متخلخل سنگ، ممکن است ترک بخورند و بشکنند. ساخت نمای سنگی نیازمند سنگ تراشان ماهر و استفاده از اسکوپ های سنگی است. چرا که به مرور زمان خطر ریزش سنگ وجود دارد. همچنین برای تراش سنگ به ابزار و ماشین آلات مخصوص برش نیاز است.
نکات مهم: سنگ یا سرامیک برای نما؟
هنگام استفاده از نمای سرامیک برای ساختمان، توصیه می شود از سرامیک های صیقلی استفاده نکنید، زیرا می توانند نور را منعکس کنند و ظاهر خوبی به ساختمان ندهند.
برای جلوگیری از نفوذ رطوبت در نما از سرامیک های تمام بدنه و پرسلان در مناطق سرد و مرطوب استفاده کنید، زیرا جذب آب در سرامیک پرسلان بسیار کم و تقریباً صفر است که از ترک خوردن و شکستن سرامیک ها جلوگیری می کند. همچنین طول عمر و دوام نماهای ساخته شده با سرامیک پرسلان افزایش می یابد.
هنگام نصب سرامیک در نما از دوغاب ضد آب استفاده کنید تا از جذب رطوبت در پشت سرامیک جلوگیری شود.
ویژگی سنگ یا سرامیک نما
برخی از سنگ ها نسبت به آب بسیار حساس هستند و در تماس با آب خواص خود را از دست می دهند، در حالی که سرامیک های پرسلان جذب آب بسیار کمی دارند و در تماس با آب خواص خود را حفظ می کنند.
برخی از سنگ ها به طور طبیعی دارای منافذ هستند و باعث کاهش قدرت آنها می شود. در مقابل، سرامیک های پرسلان به دلیل پخت در دمای بالا تراکم بالایی دارند و استحکام بالایی دارند.
برخی سنگها، بهویژه آنهایی که بر پایه کربنات کلسیم و کلسیت هستند، به اسید بسیار حساس هستند و حتی با اسیدهای ضعیف مانند آبلیمو واکنش نشان میدهند و به جای لکههایی که به راحتی تمیز میشوند، خوردگی روی سطح نشان میدهند. اما سرامیک های پرسلان مقاومت بسیار بالایی در برابر اسید دارند.
سنگ ها مواد ناهمسان هستند، به این معنی که خواص فیزیکی آنها ممکن است در جهات مختلف متفاوت باشد. اما ساختار سرامیک در تمام جهات کاملاً یکنواخت است.
سنگ ها به مرور زمان و در شرایط مختلف ممکن است پوسته پوسته شوند در حالی که سرامیک ها این موضوع را ندارند.
برخی از سنگ های ساختمانی حاوی ذرات سنگ نمک در بافت خود هستند. با گذشت زمان، با تبخیر رطوبت میان بافتی، این نمک ها ممکن است ظاهر شوند و باعث ایجاد شکوفه در سنگ شوند. در مورد سرامیک این اتفاق نمی افتد.
در نتیجه
نماهای سرامیکی و سنگی مزایا و معایب زیادی دارند. با مقایسه آنها می توان تشخیص داد که سنگ برای نمای ساختمان بهتر است یا سرامیک. علاوه بر این، هنگام انتخاب مصالح برای نمای ساختمان، باید ترجیحات شخصی و عوامل دیگری مانند هزینه های ساخت نما، شرایط آب و هوایی منطقه و کیفیت و ویژگی های نماهای سنگ و سرامیک را در نظر گرفت. در این مقاله ویژگی های هر دو متریال را بررسی کرده و مزایا و معایب آن ها را بیان کرده ایم. در نهایت، انتخاب یکی از این دو ماده تا حد زیادی به ترجیح کاربر و بودجه در نظر گرفته شده بستگی دارد.